Wapń

iStock_000004619886Large

Jaka jest rola jonów wapniowych w skórze?


Jony wapniowe pełnią ważną funkcję w regulacji funkcji barierowych skóry. Stężenie jonów wapniowych w przestrzeni zewnątrzkomórkowej różni się w poszczególnych  warstwach skóry. Jest  ono  cztery razy wyższe w górnych warstwach naskórka w porównaniu do warstwy podstawnej skóry.

Z wiekiem stężenie jonów wapniowych w skórze ulega wyrównaniu na całej grubości naskórka. Zanik  jonów gradientu wapniowych (różnicy stężeń) jest uważa się za jedną z najważniejszych przyczyn atrofii skóry (zmian zanikowych skóry).  


Jakie jest przeznaczenie kosmetyków zawierających związki wapnia?


Kosmetyki zawierające jony wapnia przeznaczone są do pielęgnacji cery naczyniowej, wrażliwej o słabej barierowości. Ponadto kosmetyki zawierające wapń zaleca się do pielęgnacji cer dojrzałych.