Papaina

Peeling-enzymatyczny

Czym jest papaina?
Papaina jest enzymem z grupy proteaz, uzyskiwanym z niedojrzałych owoców drzewa melonowca właściwego (Carica papaya L.) nazywanego zwyczajowo papają.


Jak działa w kosmetykach?
Rozkłada łańcuchy białkowe rozluźniając połączenia między komórkami skóry. Dzięki temu martwe komórki skóry ulegają złuszczeniu. Zabieg ten odkrywa świeże, zdrowe komórki o lepszej strukturze. Zabieg taki pomaga również otworzyć zatkane pory skóry. Usuwanie martwych komórek skóry sprawia, że powierzchnia skóry lepiej odbija światło skóry, co w efekcie nadaje jej bardziej młodzieńczy wygląd.  Enzym z owoców papai ma również działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne.


W jakich kosmetykach stosowana jest papaina?
Ze względu na zdolność do usuwania martwych komórek skóry, papaina znajduje się w różnych preparatach złuszczających do pielęgnacji skóry. Występuje także w niektórych produktach do włosów, ponieważ działa antystatycznie i pomaga wygładzić powierzchnię suchych i zniszczonych włosów.
Ze względu na swoje właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, preparaty zawierające papainę mogą być przydatne dla osób z trądzikiem.


Czy papaina jest bezpieczna składnikiem kosmetycznym?
Papaina jest składnikiem bezpiecznym. Kosmetyków zawierających ten składnik nie powinny używać osoby mające alergię na owoce papai. Reakcje alergiczne na papainę mogą się pojawić u osób z alergią na lateks.