Niacyna

Niacyna (niacynamid, nikotynamid, witamina B3, witamina PP) znajduje się we wszystkich komórkach, gdzie odgrywa ważną rolę w produkcji energii komórkowej. Jest obecna w największych ilościach w tkankach, które są bardziej […]

Niebezpieczne konserwanty

10_rad

Zastosowanie dwóch składników, będących konserwantami o nazwach: Methylchloroisothiazolinone i Methylisothiazolinone zostało bardzo ograniczone w produkcji kosmetyków. Od 16 lipca 2015 obowiązuje zakaz wprowadzania do obrotu, do 16 kwietnia 2016 wszystkie […]

Kwas salicylowy

iStock_000010518192Small

Kwas salicylowy to aromatyczny hydroksykwas stosowany jako składnik kosmetyczny. Jest mylnie klasyfikowany jako beta-hydroksykwas (BHA – Beta Hydroxy Acid). Lokant beta stosowany jest w nazewnictwie związków łańcuchowych i cyklicznych nasyconych. […]

Turmerony

Maska_rozswietlajaca_zestaw

Turmerony to grupa substancji występująca w lotnym olejku kłączy kurkumy (Curcuma longa). Związki te są odpowiedzialne za charakterystyczny zapach kurkumy. W Indiach, kraju który jest największym producentem kurkumy na świecie, […]

Kwas hialuronowy wielkocząsteczkowy – prawdy i mity

Esencja-z-makromolekularnym-kwasem-hialuronowym

Kwas hialuronowy jest polimerem złożonym z glukozaminy i kwasu glukuronowego). Jest on obecny jako "materiał wypełniający" w większości tkanek łącznych, zwłaszcza ludzi i zwierząt, gdzie pełni funkcje stabilizujące strukturę i […]

Izostearynian izostearylu – więcej niż zwykły emolient

iStock_000004619886Large

Izostearynian izostearylu to składnik kosmetyczny o wybitnych właściwościach emoliencyjnych. Otrzymywany jest z surowców naturalnych. Ma bardzo dobre właściwości nawilżające i zmiękczające. Emolient ten wykorzystuje nowatorski mechanizm zwiększający skuteczność bariery skórnej. […]

Kwasowa regeneracja skóry

iStock_000016359208Small

Dlaczego zdrowa skóra ulega nadmiernemu rogowaceniu? Nadmierne rogowacenie naskórka zmienia zarówno teksturę jak i wygląd skóry. Pory skóry staja się bardziej widoczne i skóra wygląda na chropowatą. Przyczyną zaburzenia rogowacenia […]

Co to jest Substancja P?

Esencja-z-ekstraktem-z-zielonego-owsa

Substancja P jest hormonem peptydowym, gromadzonym m.in. przez zakończenia włókien nerwowych w skórze. Mocne bodźce fizyczne, chemiczne i mikrobiologiczne stymulują zakończenia nerwowe do uwalniania substancji P do przestrzeni międzykomórkowej. W […]