Olej tamanu

maska_2

Olej tamanu pozyskiwany jest z pestek tropikalnego drzewa gumiak (Calophyllum inophyllum). Nazwa Calophyllum oznacza "piękny liść".

Olej tamanu posiada unikalną zdolność do stymulacji tworzenia się nowej tkanki, a tym samym przyspiesza gojenie się ran i wzrost zdrowej skóry. Z tego powodu  jest powszechnie stosowany do leczenia blizn potrądzikowych, rozstępów, a nawet poważnych oparzeń.
Ponadto, olej tamanu ma właściwości przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.

Ze względu na wysoką zawartość fosfolipidów i glikolipidów, posiada silne właściwości przeciw zmarszczkowe. Olej tamanu ma bogatą konsystencję i ciemnozieloną barwę. Pomimo swojej gęstej i bogatej konsystencji, po jego nałożeniu na skórę jest łatwo i całkowicie wchłaniany. Skóra jest gładka i odżywiona, bez tłustych pozostałości.

Czy olej tamanu jest bezpiecznym składnikiem kosmetycznym?
Brak jest doniesień literaturowych o toksyczności oleju tamanu. Ze względu jednak na antybiotyczne działanie, olej tamanu nie powinien być stosowany w kosmetykach dla kobiet w ciąży.