Składniki kosmetyczne

Olej tamanu

Olej tamanu pozyskiwany jest z pestek tropikalnego drzewa gumiak (Calophyllum inophyllum). Nazwa Calophyllum oznacza "piękny liść". Olej tamanu posiada unikalną zdolność do stymulacji tworzenia się nowej tkanki, a tym samym […]

Kwas hialuronowy (HA)

Esencja-z-makromolekularnym-kwasem-hialuronowym

Kwas hialuronowy (HA) jest wszechobecnym składnikiem, znajdującym się w całym ciele (50% przypada na skórę). Człowiek o wadze 70 kg, posiada 15 g kwasu hialuronowego, z których wymienia się na […]

Wapń

iStock_000004619886Large

Jaka jest rola jonów wapniowych w skórze? Jony wapniowe pełnią ważną funkcję w regulacji funkcji barierowych skóry. Stężenie jonów wapniowych w przestrzeni zewnątrzkomórkowej różni się w poszczególnych  warstwach skóry. Jest  […]

Trokserutyna

iStock_000011269125Small

Co to jest trokserutyna? Trokserutyna jest trihydroksyetylową pochodną rutyny. Czy trokserutyna jest składnikiem naturalnym czy syntetycznym? Trokserutyna nie występuje w przyrodzie. Uzyskuje się ją na drodze syntezy chemicznej. Surowcem do […]

Papaina

Peeling-enzymatyczny

Czym jest papaina? Papaina jest enzymem z grupy proteaz, uzyskiwanym z niedojrzałych owoców drzewa melonowca właściwego (Carica papaya L.) nazywanego zwyczajowo papają. Jak działa w kosmetykach? Rozkłada łańcuchy białkowe rozluźniając […]

Niacyna

witaminy pp

Niacyna (niacynamid, nikotynamid, witamina B3, witamina PP) znajduje się we wszystkich komórkach, gdzie odgrywa ważną rolę w produkcji energii komórkowej. Jest obecna w największych ilościach w tkankach, które są bardziej […]

Niebezpieczne konserwanty

10_rad

Zastosowanie dwóch składników, będących konserwantami o nazwach: Methylchloroisothiazolinone i Methylisothiazolinone zostało bardzo ograniczone w produkcji kosmetyków. Od 16 lipca 2015 obowiązuje zakaz wprowadzania do obrotu, do 16 kwietnia 2016 wszystkie […]

Kwas salicylowy

iStock_000010518192Small

Kwas salicylowy to aromatyczny hydroksykwas stosowany jako składnik kosmetyczny. Jest mylnie klasyfikowany jako beta-hydroksykwas (BHA – Beta Hydroxy Acid). Lokant beta stosowany jest w nazewnictwie związków łańcuchowych i cyklicznych nasyconych. […]

Turmerony

Maska_rozswietlajaca_zestaw

Turmerony to grupa substancji występująca w lotnym olejku kłączy kurkumy (Curcuma longa). Związki te są odpowiedzialne za charakterystyczny zapach kurkumy. W Indiach, kraju który jest największym producentem kurkumy na świecie, […]

Kwas hialuronowy wielkocząsteczkowy – prawdy i mity

Esencja-z-makromolekularnym-kwasem-hialuronowym

Kwas hialuronowy jest polimerem złożonym z glukozaminy i kwasu glukuronowego). Jest on obecny jako "materiał wypełniający" w większości tkanek łącznych, zwłaszcza ludzi i zwierząt, gdzie pełni funkcje stabilizujące strukturę i […]