Blizny potrądzikowe

Rodzaje blizn potrądzikowych Blizny zanikowe najczęściej występują po trądziku. Mają wygląd zagłębień w skórze. Mogą być pojedyncze lub bardzo liczne, o różnorodnej głębokości i kształtach. Blizny punktowe wyglądają jak po […]

Olej tamanu

maska_2

Olej tamanu pozyskiwany jest z pestek tropikalnego drzewa gumiak (Calophyllum inophyllum). Nazwa Calophyllum oznacza "piękny liść". Olej tamanu posiada unikalną zdolność do stymulacji tworzenia się nowej tkanki, a tym samym […]

Kwas hialuronowy (HA)

Esencja-z-makromolekularnym-kwasem-hialuronowym

Kwas hialuronowy (HA) jest wszechobecnym składnikiem, znajdującym się w całym ciele (50% przypada na skórę). Człowiek o wadze 70 kg, posiada 15 g kwasu hialuronowego, z których wymienia się na […]

Wapń

iStock_000004619886Large

Jaka jest rola jonów wapniowych w skórze? Jony wapniowe pełnią ważną funkcję w regulacji funkcji barierowych skóry. Stężenie jonów wapniowych w przestrzeni zewnątrzkomórkowej różni się w poszczególnych  warstwach skóry. Jest  […]

Składniki alergenne kompozycji zapachowych

iStock_000028974214Small (1)

Substancje zapachowe są związkami organicznymi z charakteryzujące się zwykle przyjemnym zapachem. Są one, powszechnie stosowane do produkcji perfum, produktów kosmetycznych, a także w środkach piorących, zmiękczaczach do tkanin i innych […]

Oznaczenie graficzne kosmetyku – symbol PAO

PAO_symbol

Co oznacza PAO? PAO – Period After Opening – czas po otwarciu Kiedy producent zobowiązany jest umieścić symbol otwartego słoiczka? Producent powinien zamieścić takie oznaczenie, jeżeli okres trwałości kosmetyków przekracza […]

Trokserutyna

iStock_000011269125Small

Co to jest trokserutyna? Trokserutyna jest trihydroksyetylową pochodną rutyny. Czy trokserutyna jest składnikiem naturalnym czy syntetycznym? Trokserutyna nie występuje w przyrodzie. Uzyskuje się ją na drodze syntezy chemicznej. Surowcem do […]

Papaina

Peeling-enzymatyczny

Czym jest papaina? Papaina jest enzymem z grupy proteaz, uzyskiwanym z niedojrzałych owoców drzewa melonowca właściwego (Carica papaya L.) nazywanego zwyczajowo papają. Jak działa w kosmetykach? Rozkłada łańcuchy białkowe rozluźniając […]